22. kolovoza 2014.

Kako dalje …

Pročitajte ovu priču koju su po više puta pročitali roditelji djece s teškoćama .Stranicu ćemo nadopuniti čim stignemo a imate li svoju priču-pošaljite nam je i mi ćemo je rado objaviti (anonimno) … uživajte u “Nizozemskoj”

 

“Često su tražili da opišem kako je to odgajati dijete s poteškoćama – da bih time pomogla drugim ljudima, koji nemaju to jedinstveno iskustvo, da razumiju o čemu se radi. To je ovako…
Kada očekujete dijete to je kao da se spremate na neki prekrasan izlet – na primjer u Italiju. Kupite hrpu vodiča i napravite krasan plan. Koloseum. Michelangelov David. Gondole u Veneciji. Možda naučite koju talijansku frazu. Sve je to vrlo uzbudljivo.

Nakon mjesec dana uzbudljivih priprema, stiže dan odlaska. Spremite torbe i krenete. Nekoliko sati kasnije, avion sleti. Dolazi stjuardesa i kaže: “Dobro došli u Nizozemsku!”. “Nizozemska?!?”, kažete vi. “Što ja radim u Nizozemskoj? Platila sam za Italiju! Mislila sam da sam u Italiji. Cijeli život sam sanjala da dođem u Italiju.” Ali, došlo je do promjene u redu letenja. Sletjeli su u Nizozemskoj i sad morate tamo ostati. Važno je da vas nisu odveli na neko strašno mjesto, odurno, prljavo, puno pesticida, gladi i bolesti. To je samo jedno drugačije mjesto. Tako morate izaći i kupiti nove vodiče. I morate naučiti sasvim novi jezik. I sresti ćete mnogo novih ljudi koje inače nikad ne biste sreli. To je samo drugačije mjesto. Ono je mirnije od Italije, manje blještavo nego Italija. I nakon što ste neko vrijeme tamo, zaustavite dah, pogledate oko sebe i počnete primjećivati da Nizozemska ima vjetrenjače… i Nizozemska ima tulipane. Nizozemska ima čak Rembrandta.

Ali svi koje znate dolaze i odlaze u Italiju… i hvale se kako su tamo proveli prekrasno vrijeme. I do kraja svojg života govorit ćete: “Da, i ja sam tamo željela ići. To je ono što sam planirala.” I bol zbog toga neće nikad, nikad, nikad, nikad proći… jer je gubitak tog sna jedan jako jako važan gubitak.

Međutim… ako potrošite svoj život jadikujući što niste bili u Italiji, nećete nikada biti slobodni da uživate u jednoj vrlo osebujnoj, vrlo dražesnoj stvari… u Nizozemskoj.”

 


Klinika Mayo:

“Sve o trudnoći i prvoj godini života djeteta”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *