23. svibnja 2023.

PODRŠKA OBITELJIMA

Pružanje podrške obiteljima djece/mladih s posebnim potrebama kroz grupno savjetovanje (grupe podrške) za roditelje i braću / sestre uz vodstvo stručnjaka.

Grupno savjetovanje podrazumijeva vrstu savjetovanja u kojoj članovi grupe razvijaju uzajamne odnose zajedničkim aktivnostima i razmjenom iskustava grupnim oblicima rada koji međusobnom podrškom pomažu svakom članu grupe da radi na rješavanju svog problema (Kristančić A., 1984.). Ono ujedno podrazumijeva poticanje usvajanja značajnih životnih vještina članova grupe, koje su usmjerene razvijanju učinkovitih komunikacijskih vještina i međuljudskih odnosa, učenju razmjene razmišljanja i rješavanja problemskih situacija (Monahan B., 2010.).

Kad se ekspresivni kreativni mediji koriste u grupi, članovi grupe međusobno dijele znanja i iskustva, modele i strategije suočavanja s neugodnim situacijama, pojačava se grupna kohezija, a time i zajedničko iskustvo. U kontaktu sa drugima (a prvenstveno sa samim sobom) sudionici će raditi na osvještavanju vlastitih potencijala, unutarnjih resursa i snaga. Jedan od ciljeva je i ovladavanje tehnikama opuštanja u svrhu smanjenja svakodnevnog stresa.

Očekivani utjecaj projekta je povećanje razine dobrog raspoloženja obitelji, veće spremnosti na suočavanje sa svakodnevnim problemima, veću opuštenost obitelji i međusobnu povezanost obitelji.

Voditeljica radionica: Antonia Smoljo,

Praktičarka Ekspresivne art terapije, majstorica praktičarka Neurolingvističkog programiranja (NLP), završila je dvogodišnju bazičnu edukaciju iz Realitetne terapije i Teorije izbora. Ima dugogodišnje iskustvo rada sa različitim skupinama (djece, mladih u riziku, mladih iz sustava socijalne skrbi, osoba s intelektualnim teškoćama, žrtava obiteljskog nasilja, roditelja, volontera, umirovljenika i osoba starije životne dobi) tijekom kojeg se kontinuirano dodatno educira i usavršava znanja u području individualnog i grupnog savjetovanja.