2.4.2015.g. povodom obilježavanja dana svjesnosti o autizmu, posjetili smo ured gradonačelnika gdje su nas primili gradonačelnik Ivan Udovičić, njegov zamjenik Zoran Bonacin i pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić.Kroz razgovore se uočava kako su oni upoznati, odnosno možemo reći osvješćeni o problemima djece i osoba iz autističnog poremećaja, a u prilog tome je i besplatan vrtić za djecu, financijska podrška pomoćnika u vrtiću, sufinanciranja programa, kao partneri kroz projekte – te druge pomoći od kojih su neke i samoinicijativno. (slike nemamo). Obilježavanje dana autizma, svaki dan – nastavljamo kroz travanj i do kraja mjeseca planiramo posjetiti baš svaku ambulantu pedijatre i obiteljske liječnike, sve vrtiće – gradske, vjerske i privatne, u svih 7 Kaštela . Nakon obilaska, slijedeća 2 mjeseca organizirati ćemo predavanje za odgajatelje, roditelje..predavanja na temu rane intervencije, genetike pa sve do velikih uz jednu specifičnu temu predavanja/radionice za policijske službenike …Hvala svim našim roditeljima koji su se podijelili i angažirali u svih 7 Kaštela i šire.

Danas šutim za autizam

Danas šutim u nadi da će moje misli napokon doprijeti do cilja. Šutim za osobe koje ne mogu reći ništa, a znaju i osjećaju sve.

Dugo sam godina glas, krik, osmijeh, očaj, radost i bol.

Ne zanimaju me fine nijanse dijagnoza koje ih izvana određuju. Ne zanima me što je do njih dovelo jer znam da se ne mogu izliječiti.

Ne zanimaju me statistike o kojima me pitate. Moje dijete nije broj, nije dijagnoza, nije društveni problem niti roditeljska sramota. Moje je dijete čista ljubav i teška borba, radost, upornost, najsnažniji vrisak iz dubine.

Zamislite se u njegovoj koži.

Pojačajte zvukove, prenagle pokrete, usputne šumove, nepredvidive reakcije ljudi, lavež psa, škripanje kočnica, lupanje potpetica po asfaltu – sve u isto vrijeme. Osjetite neizdrživu etiketu na ovratniku svoje košulje, grebanje prečvrstog trapera i asimetrično sašiven porub na rukavu koji morate ispraviti. Pokušajte suspregnuti nemir mišića koji vas tjeraju na gibanje, vrtnju, okretanje, lepršanje.

Hodajte tako kroz svijet.

Pokušajte zamisliti strah, ljutnju, radost, čežnju; glad, žeđ, vrućinu, hladnoću; želju za ljubavlju, želju za utjehom.

Nije teško.

A sad zamislite da ništa ne možete iskazati riječima.
Zato danas šutim.