14.i 15.03.2016. u Hotelu Villa Žarko  održana je međunarodno certificirana radionica PECS Basic – Sustav komuniciranja razmjenom slika  kojeg je Udruga Naša dica po treći puta organizirala u suradnji s Pyramid Educational Consultants  iz Velike Britanije. Predavač Andy Yates  polaznike je  naučio načinu provođenja svih 6 faza PECS-a.
Polaznici radionica bili su rehabilitatori, logopedi, psiholozi, studenti i roditelji.

”The picture comunication system” je metoda komunikacije kroz slike kojom se koriste djeca i odrasli koji imaju poteškoće s uobičajenim načinima komunikacije.
PECS (The Picture Communication System) su, 1985. godine u Americi, razvili Lori Frost i Andrew Bondi s namjerom da se koristi u komunikaciji s predškolskom djecom koja imaju neki od autističnih poremećaja.

PECS se sve više koristi kao komunikacijsko treniranje kako kod djece tako i kod odraslih s različitim dijagnozama gdje postoji poteškoća u funkcionalnom komuniciranju.
Istraživanja su pokazala da je PECS jako efikasna metoda koja pomaže djeci koja nemaju razvijen verbalan način komuniciranja pa sa slikama komuniciraju sa svojom okolinom.
PECS ne usporava i ne smanjuje verbalnu komunikaciju jer se uvijek koristi u kombinaciji s verbalnim uputama djetetu. Djeca kod kojih je PECS bio korišten imala su porast u verbalnoj komunikaciji, a korištenje ovog tipa komunikacije može započeti bilo kada i brzo se usvaja, neovisno o starosnoj dobi.

Pecs Basic